De geschiedenis van Tanzania

Tanzania in de 15e eeuw

Het huidige land Tanzania ontstond in 1964 uit de fusie van de naties Tanganyika en Zanzibar. In de 15e eeuw werd de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama de eerste Europeaan die voet zette op Tanganyika, waardoor het grootste deel van het land onder Portugese heerschappij kwam. Zanzibar, tot 1699 geregeerd door de Portugezen, werd later door de Arabieren uit Oman verdreven. Aan het einde van de 19e eeuw werd Tanganyika een Duitse kolonie.

Tanzania uit 1905

Afgezien van de antikoloniale opstand in 1905, bekend als de Maji Maji-revolutie, die werd onderdrukt door Duitse troepen, bleef Tanganyika een rustig deel van het Duitse rijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd de kolonie overgenomen door de Britten en viel onder het mandaat van de Verenigde Naties. 

Tanzania uit 1961

In 1961 werd Tanganyika onafhankelijk en werd de Tanganyika African National Union (TANU) de belangrijkste politieke partij. De charismatische leider Julius Nyerere behield zijn positie als president vanaf de onafhankelijkheid tot 1985. In 1963 werd Zanzibar een sultanaat. Na twaalf maanden werd de sultan omvergeworpen door radicalen van de Afro-Shirazi-partij die een staatsgreep pleegden. Deze partij fuseerde al snel met TANU op het vasteland, waardoor de enige politieke partij van het land ontstond, de Chama Cha Mapinduzi (Revolutionaire Partij van Tanzania). Onder leiding van Julius Nyerere werd Ujumaa (communalisme) geïntroduceerd, met als doel de plattelandsbevolking te verplaatsen naar nieuwe dorpen waar ze harmonieus zouden samenwerken. Helaas hadden deze plannen, als gevolg van wanbeheer, beperkt succes en moest Nyerere, onder druk van het IMF, kiezen voor economische liberalisering en politieke democratisering.

Tanzania uit 1985

In 1985 trad Nyerere af als president en werd opgevolgd door Ali Hassan Mwinyi, de voormalige vice-president van Zanzibar. Mwinyi pleitte voor de introductie van marktprincipes in de economie en de politiek. De economische hervormingen vorderden langzaam, voornamelijk als gevolg van de bureaucratie. Desondanks was Mwinyi vastbesloten de productiviteit van Tanzania te verhogen, buitenlandse investeerders aan te trekken en zo de economische groei te stimuleren.

Tanzania uit 1995

In 1995 werd Benjamin Mpaka tot president gekozen, waarmee hij de politieke ideeën van Mwinyi voortzette. De economie en het toerisme kenden groei. In 2005 werd Mpaka opgevolgd door de charismatische Jakay Mrisho Kikwete, die tot op heden nog steeds president is. Hij heeft de CCM-partij nieuw leven ingeblazen en bijgedragen aan de huidige economische groei van het land.